NOVINKY - AKTUALITY - ČLÁNKY z předešlých let

Veselé zoubky

25.02.2018

V pátek 16. 2. se žáci 1. ročníku zúčastnili projektu Veselé zoubky.
Nejprve zhlédli pohádku "Jak se dostat Hurvínkovi na zoubek", potom se seznámili se stavbou chrupu, vhodnou stravou pro zdravé zuby, s důvody vzniku zubního kazu a jak se chovat u zubního lékaře. Nakonec se žáci naučili správně ošetřovat svůj chrup vhodným zubním kartáčkem.

V pátek 9. 2. jsme se s vybranými žáky 6. - 7. třídy zúčastnili vyhlášení výtvarné soutěže Moje město/ Moje vesnice, které probíhalo na gymnáziu
v Rychnově nad Kněžnou. Letošní ročník byl pro naši školu úspěšný, stejně jako rok minulý, kterého jsme se také účastnili.
Žáci letos tvořili na téma:

V pátek 16.2.2018 jsme v naší škole opět přivítali oblíbené Divadélko pro školy z Hradce Králové.
Program pro první i druhý stupeň spojovalo jedno jméno - Karel Čapek. Menší děti si připomněly Devatero pohádek, starší si konec týdne zpestřili zhlédnutím divadelního představení Fenomén Karel Čapek aneb od Dášeňky ke zkáze světa.
Vystoupení spojená...

Ve čtvrtek 25. 1. navštívili žáci 1. ročníku mateřskou školu, kde zhlédli pohádku Domku, domku, domečku.
V domečku našly domov rozbité a ztracené hračky. Děti se dozvěděly, že rozbité hračky není nutné vyhazovat, ale je možné je opravit nebo darovat, aby udělaly radost někomu dalšímu.
Divadlo se všem moc líbilo a už se těšíme na další společný...

,,Cože? Šikulové? Z televize? U nás ve škole?! To není možný!"Tak to byly první reakce dětí z výtvarného a keramického kroužku, když se dozvěděly, že se v javornické škole bude natáčet díl oblíbeného dětského pořadu, který pravidelně vysílá program ČT Déčko.
V pátek 26.1.2018 Šikulové opravdu dorazili, usměvaví, milí, prostě takoví, jak je všichni...


V pátek 22. 12. po tradiční vánoční besídce se žáci 5. ročníku vypravili do javornického Památníku Vojtěcha Sedláčka, akademického malíře a národního umělce.

15. prosinec je dnem narozenin L. L. Zamenhofa, iniciátora jazyka esperanto, a současně nejvíce oslavovaným svátkem esperantské literatury. Myšlenkou vytvoření univerzálního a pro všechen lid snadno naučitelného jazyka se zabýval už Jan Amos Komenský. Umělý jazyk esperanto byl zkonstruován s cílem vytvořit jednoduchý jazyk pro mezinárodní...

20. listopadu proběhly na naší škole výukové hodiny zaměřené na finanční gramotnost. Tento program absolvovaly všechny třídy, tedy děti 1. - 9. ročníku.
Pojem finanční gramotnost zahrnuje soubor znalostí a dovedností, které člověku umožňují porozumět financím a správně s nimi zacházet v různých životních situacích.

8. listopadu 2017 navštívili žáci 1.-4. roč. hudební program Naše písnička aneb postavím si domeček (Hudební divadlo dětem M.Novozámské) v Pelclově divadle v Rychnově nad Kněžnou.
Skvělou součástí představení, ve kterém se děti aktivně zapojily, bylo i vystoupení chlapeckého sboru Bonifantes z Pardubic.

Na základní škole v Dobřanech v Orlických horách jsou si dobře vědomi důležitosti pohybu, a tak uspořádali každodenní dobrovolný běh po vyučování. Kilometrového Běhu s Emilem se tam každý den účastní až neuvěřitelných 50 dětí a přidávají se také rodiče a učitelé.

V září se 16 žáků 5. ročníku zúčastnilo 10 hodinového kurzu dopravní výchovy pod záštitou Autoškoly Podorlicko. Do kurzu bylo zařazeno 5 hodin výuky (dopravní předpisy, jízda křižovatkou) a 5 hodin jízdy po dopravním hřišti.
Kurz byl zakončen testy. Po úspěšném absolvování žáci získali Průkaz cyklisty.

Poté, co nám září propršelo, jsme za turistikou vyrazili až v říjnu. Vybavili jsme se oblečením do lesa, košíky, drobnou svačinkou a spoustou dobré nálady. Od školy jsme se vydali nejkratší cestou do lesa nad Betlém, pod Jahodovou horou jsme se občerstvili a skončili jsme na druhém konci Javornice u hájovny. Houbařské turistické putování se konečně...

Dne 5. 10. 2017 za velmi nepříznivého počasí se žáci naší školy zúčastnili dopravní soutěže na dětském dopravním hřišti v Rychnově nad Kněžnou. Zde si vyzkoušeli jízdu zručnosti, dopravní testy, jízdu po dopravním hřišti pod dozorem policistů, jakož i základy první pomoci. Naši školu reprezentovala dvě družstva, která skončila na 9. a 10. místě....